Αναλόγως το ε ν δ ι α φ έ ρ ο ν

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Γυμνοκριθή


Το προηγούμενο μήνα ένας πολύ καλός φίλος μου έκανε ένα μεγάλο δώρο. Μου έδωσε λίγο σπόρο από ένα κριθάρι το οποίο είναι γυμνό, δηλ. κατά το αλώνισμα βγαίνει σαν το στάρι χωρίς τα λέπυρα. Είναι παλιά ποικιλία, εξάστοιχο και το λαϊκό του όνομα είναι εξαγώνι. 
  

Εγώ ανέλαβα να το πολλαπλασιάσω και να βγω στο χωράφι παραγωγικά.
Ο καρπός του μπορεί να αντικαταστίσει το ρύζι σε όλες σχεδόν τις μαγειρικές του χρήσεις.
Είναι ποιο εύπεπτο και ρίχνει την χοληστερίνη.  
Οι σπόροι του μαγειρεύονται όπως το καστανό ρύζι, οι νιφάδες τρώγονται ωμές ή χυλωμένες, ενώ το κριθάλευρο χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού, παξιμαδιών και αρτοσκευασμάτων, σε σούπες και σε βραστά.

Στην Ελλάδα όλα σχεδόν τα καλλιεργούμενα κριθάρια ανήκουν στην ποικιλία ντόπια, πού δεν είναι αναγκαστικά η ίδια σε όλες τις περιφέρειες. Τα ντόπια κριθάρια μπορεί να είναι εξάστοιχα ή τετράστοιχα, αντέχουν αρκετά στο κρύο και στην ξηρασία, είναι ανθεκτικά  και δίνουν καλή απόδοση.

2 σχόλια: